Proč využít inkubátor?

[fullwidth background_color=““ background_image=““ background_parallax=“none“ enable_mobile=“no“ parallax_speed=“0.3″ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ video_url=““ video_aspect_ratio=“16:9″ video_webm=““ video_mp4=““ video_ogv=““ video_preview_image=““ overlay_color=““ overlay_opacity=“0.5″ video_mute=“yes“ video_loop=“yes“ fade=“no“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding_top=“20″ padding_bottom=“20″ padding_left=“0″ padding_right=“0″ hundred_percent=“no“ equal_height_columns=“no“ hide_on_mobile=“no“ menu_anchor=““ class=““ id=““][fusion_text]Slova jako start-up, inkubátor, akcelerátor, a inovace jsou v dnešní době stále více používaná. S rozvojem možností obchodu se rozvíjí i slovníček denně používaných termínů. INNOVA(IT)ON by rád vysvětlil, co to vlastně podnikatelský inkubátor je a proč může být otázkou přežití se ho zúčastnit.

Definice

Co to vlastně podnikatelský inkubátor je? Na internetu můžete najít spoustu definic, ale neměli byste naletět jedné dezinformaci. Podnikatelský inkubátor není v žádném případě pouze zařízení, které poskytuje zázemí za snížené ceny. V inkubátoru jde o mnohem víc.

Podnikatelský inkubátor je místo, kde se sdružují kreativní a inovativní jedinci a skupiny, kteří chtějí svůj nápad vzít na další úroveň. To znamená, že z projektu se stane produkt, díky němuž později vznikne firma.

Kromě levnějšího zázemí ale skutečný inkubátor nabízí také výuku, workshopy, školení a mentoring v takové míře, v jaké je začínající start-up potřebuje. K ruce má tedy projekt řadu odborníků, kteří jsou připraveni pomoci v nejrůznějších oblastech podnikání a obchodu.

vs. Akcelerátor

Jak již bylo zmíněno, dalším velmi často používaným slovem je akcelerátor. Jak se liší od inkubátoru?

  • kratší trvání
  • pevnější struktura
  • pro firmy

Akcelerátor má oproti inkubátoru kratší dobu trvání. Tradičně se jedná o rozdíl měsíců. Inkubátor může trvat i několik let, zatímco akcelerátor funguje po dobu několika, zpravidla 3 až 4, měsíců.

Pokud se jedná o typ výuky, tak inkubátor má mnohem více prostoru pro manipulaci s připravenými výukovými moduly a workshopy. Akcelerátor má většinou velmi přesně stanovenou osnovu, která se jednak nemění a zároveň je velmi náročná, protože obsahuje mnoho informací v krátkém časovém úseku.

V neposlední řadě je akcelerátor určen spíše pro firmy než pro začínající projekty. Jelikož se jedná a krátkodobý projekt, bylo by hodně těžké vměstnat veškeré informace důležité pro start společnosti do tak krátkého období.

Výhody

Proč se vlastně do inkubátoru přihlásit? Jedním z hlavních důvodů je podpora, kterou projekt obdrží. Nejen, že se bude těšit nízkým nákladům na fungování, ale zároveň bude mít k dispozici mnoho lektorů a mentorů, kteří budou mít na starost veškerou výuku a workshopy v oborech jako jsou finance, marketing, nebo business development.

Je také dobré si uvědomit, že inkubátor hostí v jednu chvíli více než jeden projekt. To může vést ke spolupráci s ostatními, kteří mohou přinášet své nápady a zkušenosti z odlišných oborů.

Ať už nad nápadem přemýšlíte, nebo už ho máte na cestě, či už dokonce máte načrtnutý canvas, inkubátor je rozhodně něco, co co bste měli prozkoumat jako možnou budoucí cestu pro váš pojekt.[/fusion_text][/fullwidth]